producent pos

3 problemy znane każdemu restauratorowi, które wyeliminował producent POS

Zarządzanie całym lokalem gastronomicznym nie jest prostym zadaniem. Wie o tym każdy restaurator. Na szczęście, na rynku są systemy POS. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, jakie 3 błędy może dzięki nim wyeliminować.

Obsługa klienta, która bardzo długo trwa

Aby odnieść sukces nie wystarczy wyłącznie pyszne jedzenie. Goście mają o wiele większe wymagania w dzisiejszych czasach. Z tego też powodu zwracają większą uwagę na to, jak wygląda obsługa. Znaczenie ma teraz to, ile czasu zajmują poszczególne etapy, do których wlicza się: przyjęcie gościa, podanie mu menu, czy też przygotowanie zamówienia. Również postawa kelnera i jego zachowanie wobec klienta są analizowane, a w razie nieprzyjemnych sytuacji od razu roznosi się opinia, że w tej restauracji nie warto jadać, bo obsługa klienta nie jest na wysokim poziomie. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę producent POS, dzięki któremu na rynku pojawił się system POS. Jest to program, który w bardzo prosty sposób eliminuje wyżej wymienione kwestie. Oczywiście, nie wpłynie on na postawę kelnera, ale zapewni mu komfort i wygodę pracy. Poza tym sprawi, że część czynności, które zajmowały mu długo czasu, jak np. wprowadzenie lub złożenie zamówienia, będą teraz dla niego dziecinnie proste.

Brak komunikacji na linii kuchnia-sala

Powszechnym błędem, który popełnia wielu restauratorów, jest zła lub nawet brak komunikacji na linii kuchnia-sala. A przecież są to dwa najważniejsze działy w całej restauracji. Z tego też powodu producent POS zwrócił na to szczególną uwagę. Dzięki programowi POS współpraca szefa kuchni z kelnerami znacznie się poprawi. Kucharze nie tylko będą mogli odbierać i drukować zamówienia ze swojego stanowiska, ale też od razu określą czas przygotowywania danego dania, dzięki czemu kelner będzie mógł się zjawić w odpowiednim momencie po jego odbiór. W ten sposób można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a co za tym idzie, podnosi się także poziom obsługi klienta.

Brak kontrolowania pracy personelu

Sytuacje nagminnego wykorzystywania praw pracownika są powszechne w lokalach gastronomicznych. Brak możliwości kontrolowania pracy personelu przez właściciela sprawił, że pracownicy nie przykładają się do swoich obowiązków tak, jak powinni. System POS może też rozwiązać ten problem. Posiada on funkcję rejestrowania czasu pracy, a poza tym możliwość rozliczenia kelnera w danym momencie.

Leave a Reply