program szef

Program Szef i POS – wygoda czy konieczność?

Systemy POS stały się ostatnio bardzo popularne w branży gastronomicznej i wielu restauratorów na nie stawia. Jednak czy słusznie? Przeczytaj ten artykuł i zobacz, czy systemy POS to wygoda czy konieczność oraz sprawdź, czy warto stawiać na program Szef.

Co to jest POS?

Kluczową kwestią, którą należy na samym początku wyjaśnić, jest odpowiedzenie na pytanie: co to jest POS? Jest to połączenie kasy fiskalnej wraz z programem. W ten sposób powstaje punkt sprzedażowy, dzięki któremu sam proces sprzedaży trwa zaledwie kilka chwil. Najczęściej systemy POS są wykorzystywane w branży gastronomicznej, choć coraz częściej stawiają też na nie właściciele sklepów czy punktów obsługi klienta. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje stanowisk POS: obsługiwane poprzez ekran dotykowy lub mysz. Specjaliści zalecają jednak wybranie tej pierwszej opcji, ponieważ to rozwiązanie jest po prostu szybsze.

Program Szef – co warto o nim wiedzieć?

W branży gastronomicznej systemy dzielą się na kilka modułów, a każdy z nich odpowiada za inne funkcje. Weźmy pod uwagę jeden z najbardziej popularnych systemów gastronomicznych – Gastro. W jego pakiecie wyróżniamy takie programy jak: POS, Szef, Finanse czy też KDS. W swoim tekście chciałabym się skupić na tym drugim oprogramowaniu. Czym jest program Szef? To system, który służy do prowadzenia gospodarki magazynowej, a tym samym umożliwia rozliczanie magazynów w oparciu o receptury i zrealizowaną sprzedaż. Warto wspomnieć o tym, że współpracuje on z Gastro POS i kasami fiskalnymi. Program Szef to idealne narzędzie pracy nie tylko dla każdego właściciela, ale przede wszystkim kierownictwa i managerów. Za jego pomocą są tworzone raporty i analizy, które są bardzo przydatne w podejmowaniu decyzji, mających charakter strategiczny. Nic więc dziwnego, że te program jest taki popularny wśród restauratorów.

Konieczność czy wygoda?

Nie da się ukryć, że systemy POS są bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu można zaoszczędzić mnóstwo pracy. Jednak czy rzeczywiście są one konieczne w lokalach gastronomicznych? Moim zdaniem tak. Programy POS to nie tylko komfort pracy, ale przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy. Wielu restauratorom pomogły one poprawić jakość obsługi klienta, co z kolei przekłada się na większe zyski dla lokalu. Z tego też powodu uważam, że warto w nie inwestować.

One thought on “Program Szef i POS – wygoda czy konieczność?

Leave a Reply