pasta pesto

Włoskie specjały – pasta pesto gra pierwsze skrzypce

Włochy to jeden z niewielu krajów, który jest tak rozpoznawany na całym świecie za sprawą swojej kuchni. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł przecież pizzę, czy też spaghetti. Nie mniej znanym specjałem, mającym korzenie w tym śródziemnomorskim kraju, jest pesto. Sprawdź, czemu warto postawić na tą pastę.

Pasta pesto – z czego się składa?

Tradycyjne składa się z oliwy z oliwek, bazylii, drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Wszystkie składniki są dokładnie rozcierane w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy. Standardowa wersja jest zielona i nosi nazwę pesto alla genovese. Istnieje też wersja czerwona pochodząca z Sycylii, której głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Oprócz tych dwóch podstawowych odmian, pasta pesto może być wytwarzana z praktycznie dowolnych składników, które będą ze sobą połączone i roztarte. Występuje np. pesto z dodatkiem tuńczyka, różnych warzyw, czy też wielu odmian startego sera. Może także przybierać postać nie tylko pasty, ale bardziej płynną przypominającą sos.

Do czego serwuje się pastę pesto?

Pesto serwowane może być do pieczywa, makaronów, sałatek i wielu innych dań, wszytko uzależnione jest tak na prawdę od kulinarnych upodobań każdego z nas. Podawane jest zazwyczaj na zimno, gdyż podgrzewanie pesto często pogarsza jego walory smakowe, zwłaszcza gdy zawiera duże ilości bazylii, która to pod wpływem wysokiej temperatury może robić się gorzka.

Czy pasta pesro jest trudna do wykonania?

Pasta pesto jest łatwa w samodzielnym wykonaniu, a dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu, rewelacyjnie sprawdzi się zarówno jako przystawka podana z pieczywem, ale również jako danie główne serwowana wraz z makaronem. Osoby o małym talencie kulinarnym lub nie dysponujące odpowiednią ilością czasu na przygotowywanie posiłków, zawsze mogą skorzystać z szerokiej gamy past i sosów pesto, które dostępne są w ofercie wielu placówek handlowych. Siła tkwi w prostocie, czego najlepszym przykładem jest kuchnia śródziemnomorska. W ten trend wpisuje się również pesto, które coraz częściej znajduje zastosowanie podczas przyrządzania posiłków i zostaje doceniane na całym świecie.

Leave a Reply